Morgon:

Anländer på morgonen, passa på att lugnt och fint gå runt och notera flytningar och blodflytningar, stäm av lite läge på djuren. Är någon lite orolig ..på G in i brunst?

Sopa rent framför djuren på vänster sida så att kraftfoder kan utfodras.

Ta och ge de yngre djuren på vänster sida kraftfoder från fodersilon. En halv skottkärra, en halv skopa per djur  = ca 1 kg per djur. Använd hammaren som finns i servicerummet för att öppna spjället lite lagom. Använd hinken och skopan som finns i servicerummet vid utfodringen.

Utfodra en ensilagebal. Kniv att skära bort plasten finns innanför dörren till höger. Lägg in balen så att eltelfern lyfter så rakt som möjligt.  Sätt i spjut och sätt på bottenplattan och hissa upp med eltelfern och sätt fast spjutet i vagnen på rälsen. Rulla ut balen som en kebab. Kolla åt vilket håll den är upprullad och rulla ut den antingen bortifrån eller framifrån beroende på hur den är rullad.

Lägg in och utfodra ytterligare en bal. Kan man vänta med tills efter man har skrapat liggången. ( Där liggbåsen finns )

När djuren äter är det lätt att stänga bort kvigorna från liggavdelningen i stora gruppen. Sätt för plankan som ligger i halmboxen vid den större genomgången och stäng den lilla grinden vid den andra genomgången. Grinden mellan grupperna öppnas och stänger genomgången för de yngre kvigorna.Skrapa skit från liggbåsen. Ta lastmaskinen och skopa och skrapa rent och kör ut på gödselplattan. Kör runt och kör en gång till och lasta upp gödseln på plattan.

Ströa liggbåsen med halm.

Stäng grindar och öppna så att djuren kan gå tillbaka till liggbåsen.

Gå in med skitskrapan till den vänstra sidan, där de yngsta kvigorna är, skrapa rent båsen och fördela nytt spån som finns i en hög framför båsen. (Finns inget spån där, ta en ny bal )

Lägg in enensilagebal på foderbordet och skydda den med skivan som står på foderbordet, för ev utfodring på kvällen.

 

Saker som kan hända:

Att någon liten kviga har krupit ur sitt liggbås och ligger i spånhögen. Ta in den i sjukboxen och släpp in den i närmaste box om det finns plats där. Om kvigan är stor kan den vara kvar i sjukboxen. Kom då ihåg att ge henne vatten.

Att någon står framför liggbåsen mot väggen i ”stora” stallet. Avvakta tills du givit foder så kanske hon går tillbaka själv. Om inte, så är nackbommarna sektionerade så att du kan mecka bort den del som behövs med nyckel 17 som finns på handtaget på verktygstavlan i servicerummet. På den bortre sidan mot gödselplattan finns en smitväg längst bort där man får ta bort ett kohalsband och öppna grinden.

 

Skötsel flera dagar i sträck:

Då ska även skrapgången vid foderbordet skottas. Bör skottas varannan dag. Då gör man det först på morgonen och stänger grindar så att djuren är kvar i liggbåsgången. Alternativt på eftermiddagen när djuren ligger i båsen och idisslar.Lägg gärna i lite dåligt ensilage i gången för att armera gödseln. Här skrapar man gödseln och lyfter den ner i lagunen och backar tillbaka föt ytterligare en körning eller flera körningar.

Varannan gång som man skottar fodergången passar man på att skotta för de yngsta djuren. De flyttas över till fodergången så att man fritt kan skotta den gången.