Avbytarrutiner på Kvighotellet:

20191123 -24           

Morgon:

Sopa rent på foderbordet hos kalvarna och kvigorna på vänster sida samt hos småkvigorna längst bort på höger sida. Ge 4 skopor åt de 8 minsta och 3 skopor till de större kvigorna på vänster sida samt 6 skopor till småkvigorna på höger sida.

Utfodra en ensilagebal. Kniv att skära bort plasten finns innanför dörren till höger. Lägg in balen så att eltelfern lyfter så rakt som möjligt.  Sätt i spjut och sätt på bottenplattan och hissa upp med eltelfern och sätt fast spjutet i vagnen på rälsen. Rulla ut balen som en kebab. Kolla åt vilket håll den är upprullad och rulla ut den antingen bortifrån eller framifrån beroende på hur den är rullad.

Lägg in och utfodra ytterligare en bal.

När djuren äter är det lätt att stänga bort kvigorna från liggavdelningen i på vänstra sidan. Skrapa skit från liggbåsen. Ta lastmaskinen och skopa och skrapa rent och kör ut på gödselplattan. Kör runt och kör en gång till och lasta upp gödseln på plattan.

Ströa liggbåsen med halm.

Stäng grindar och öppna så att djuren kan gå tillbaka till liggbåsen.

Gå in med skitskrapan till den vänstra sidan, skrapa rent båsen och fördela nytt spån som finns i en hög framför båsen.

 

Saker som kan hända:

Att någon liten kviga har krupit ur sitt liggbås och ligger i spånhögen. Ta in den i sjukboxen och släpp in den i närmaste box. Om kvigan är stor kan den vara kvar i sjukboxen. Kom då ihåg att ge henne vatten.

Att någon står framför liggbåsen mot väggen i ”stora” stallet. Avvakta tills du givit foder så kanske hon går tillbaka själv. Om inte, så är nackbommarna sektionerade så att du kan mecka bort den del som behövs med nyckel 17 som finns på handtaget på verktygstavlan i servicerummet. På den bortre sidan mot gödselplattan finns en smitväg längst bort där man får ta bort ett kohalsband och öppna grinden.

Karins tel 0707237061

Åke  tel 0760526792

Jacob tel 0705706867