Den här sidan handlar om vad som händer på Billinge

Och här är länken till Billinge Lantbruk

Anette Gustawsons tal på nationaldagen i Norrtälje den 6 juni 2017

2017-06-11

 Ber man mig hålla ett tal så får man ta att det handlar om det som ligger mig närmast hjärtat. Så här kommer det :Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Nu grönskar det i dalens famn, nu doftar äng och lid. Uti vår hage där växa blå bär. Alla har vi en speciell relation till dessa fantastiska sommarvisor, sommarvisor som alla har en gemensam sak och det är den svenska sommaren, den svenska sommaren med all sin blomsterprakt, med alla sina otroliga dofter som sveper fram den där tidiga försommarmorgonen. Det vet ni väl om att Sverige är som vackrast där omkring 6-tiden på mornarna, oavsett årstid. Att då som jag ha förmånen att gå ned till lagårn då, stanna upp , se ut över vår betesmarker, se på djuren i hagen då känner jag mig rik på livet, då känns det helt enkelt magiskt. Lika underbart är det sena sommarkvällar, då dagen varit varm och börjar bli ljummen. När man går på promenad så känner man alla dessa underbara dofter på ett helt annat sätt än under dagen, det blir en del ljumma vindar som sveper fram och genomfar kroppen med energi. Alltså Sverige är ju bara helt fantastiskt vackert. Jag citerar en kollega som så vist sade ” Bonden målar landskapet” och precis så är det. Tänk vad tråkigt det skulle vara om vi inte hade bönderna som genom sitt sätt att producera mat åt oss alla satte färg på landet. Jag pratar om de solgula fälten med raps, jag pratar om ljusblå havsfält av lin, jag pratar om härliga fält med råg, havre ,korn och vete. Jag pratar om fält med proteingröder för både människor och djur. Men framförallt om jag tänker på roslagen så tänker jag på våra fantastiska hagmarker, de som är utmärkande för just Roslagen. Marker som formats av våra landskapsarkitekter, dvs våra betande djur. Våra betande djur som ser till så att vi har vår biologiska mångfald, en mångfald som är livsnödvändig för vår överlevnad överhuvudtaget. Våra hagmarksbeten är ju även en lisa för själen att beträda eller att bara passera, de tillhör vår landskapsbild av vårt fantastiska Roslagen.
När man som jag och min man är bönder, så ser vi oss inte bara som att vi ska producera och producera. Naturligtvis måste vi vara effektiva och rationella, men det som driver oss i mångt och mycket är känslan av att bevara och vårda ett kulturarv, att helt enkelt ta hand om den mark som vi åtagit oss att förvalta på bästa tänkbara sätt. Så är det för oss alla svenska bönder. Vi har valt detta liv för att vi drivs av en inre kraft att ta hand om djuren och naturen så bra som vi bara kan, så att alla ni ska kunna få mat på bordet som är producerad med omsorg och känsla. När jag kliver ut från huset där strax innan klockan 6 på morgonen så känner jag med stolthet att det är just det vi lyckats med, det är med en sån stolthet som jag sedan går ut till mina fyrbenta damer och sätter igång med dagens vårdande och producerande. Jag älskar mina kor, att få följa deras år är för mig helt otroligt, nya kalvar föds, nya förväntninga. För jacobs del så har han en förkärlek till jorden , jorden som brukats av äldre generationer som det nu är hans tur att vårda. Det förbereds under vintern vad som ska göras, det brukas o sås på våren , det skördas gräs under sommaren, det tröskas spannmål och proteingrödor på hösten, han har noga valt ut rätt gröda för just den åkern, för att det ska bli det bästa för jordens förutsättningar, att jorden ska få återhämta sig från en viss gröda med avbrott med en annan. Allt för att ni ska kunna få så hållbar mat på bordet som möjligt. Så tänker alla vi svenska bönder. 
En önskan om framtiden är ju att vi får någon eller några som är beredda att ta över där vi slutar att denna otroliga evighetsmaskin kan fortsätter snurra, Det är ju inte bara hos oss i Billinge det behövs någon eller några som vill fortsätta, det behövs många ,för det behövs fler av oss bönder för vi blir fler och fler som behöver hållbar mat på bordet. 
Ett medskick till er som ger er ut i sommarsverige. När ni passerar förbi landskapstavla efter landskapstavla, tänk på de bönder som med olika redskap dragit penseldrag efter penseldrag och målat Sverige. Ett Sverige som är en otroligt vacker tavla. Och kom även ihåg om du gör kloka och medvetna val i butiken är en del av målandet.
Så tillsammans håller vi sverige fantastiskt vackert målat.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden