Livsmedelsstrategi och Landsbygd

2017-01-22

Livsmedelsstrategi och Landsbygd

Den 18 januari samlades vi i IOGT-lokalen för att prata livsmedelsstrategi och landsbygd. Inbjudna gäster var Kristina Yngwe, Anette Gustawson och Karin Broström. Kvällens moderator var Per Lodenius.

Vi började i det nationella perspektivet där Kristina Yngwe presenterade huvuddragen i livsmedelsstrategin. Kristina är agronom och bonde, förankrad i den skånska myllan, riksdagsledamot för Centerpartiet och vice ordförande i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott och Certerpartiets representant i den parlamentariska Landsbygdskommitteen. 75 punkter som ska förbättra konkurrenskraften för svenskt jordbruk och förbättra möjligheterna att bo och verka på landsbygden. En av de viktigare punkterna är att vid offentlig upphandling ska ställas samma miljö- och djurskyddskrav som på bondens verksamhet med djur och odling. Det innebär exempelvis att det kött som serveras i svenska skolor kommer från djur som inte har fått antibiotika för att växa bättre eller från grisar som man klippt av svansen på. Svensk djuruppfödning har väldigt låg antibiotikaanvändning. Här används antibiotika restriktivt endast till sjuka djur.

Vi fortsatte med det lokala perspektivet med Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge, Roslagsbro, debattör och numera också mejerist med eget gårdsmejeri.  Mjölken från gårdens 135 kossor i ekologisk produktion, pastöriseras varsamt för att sedan säljas på ICA Flygfyren och en ICA-butik i Stockholm. Anette blev känd för ett par år sedan när hon pekade på dubbelmoralen att bonden hade väldigt höga djurskydds- och miljökrav att följa men att vid offentlig upphandling var det endast billigaste pris som gäller. Då begärde hon och hennes man särkost för sina barn av etiska skäl. Att förädla en del av mjölken på gården blev ett led i att överleva som mjölkbönder och att utveckla gården för kommande generation. Kossans roll i klimatdebatten debatterades också. I ett uppmärksammat inlägg i Aftonbladet jämför Anette kossans utsläpp med flygresor till semesterorter. Kossans utsläpp av klimatgaser ingår i ett lokalt kretslopp och är en bråkdel av de klimatgaser flyget ger.

En viktig del i landsbygdsutveckling, att kunna bo och verka på landsbygden, är att samverka på olika sätt. Anette och hennes man Jacob och deras företag Billinge Lantbruk är ett nav där flera företag har delar av sin utkomst. Det handlar om foderproduktion, maskintjänster och uppfödning av dräktiga kvigor till mjölkproduktion. Karins Kvighotell är en del av denna samverkan. Affärsidén med Karins Kvighotell är att förse Billinge Lantbruk med livskraftiga dräktiga kvigor som när de kalvat och blivit kor ska mjölka bra. Kvigkalvarna köps in när de är ca 6 månader och säljs tillbaka när de är högdräktiga och ska kalva. Under tiden de växer upp betar de strandängar och naturbetesmarker runt Broströmmen och Brosjön och bidrar till ett öppet kulturlandskap i Roslagen. Karin Broström är utöver sin kviguppfödning lokal politiker för Centerpartiet. Nu är en ny upphandling av livsmedel till skolor och omsorg på gång och nu gäller det att omsätta livsmedelsstrategin i praktiken på lokal nivå. Den lagstiftning som gäller för bondens djur och odling ska också gälla för den mat som köps in till de offentliga köken.

I kaffepausen provsmakades Billinge Gårdsmjölk och hembakta bullskivor bakade på ekologiskt svenskt vetemjöl och Roslagsmjölk. En trevlig och intressant kväll med många goda samtal.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden