Vi i centerpartiet vill fortfarande hävda att kött från kor och får som betat och ätit foder från Roslagen bidrar positivt till klimatet och det gäller inte bara ekologiskt uppfödda djur. Att lägga om arealer från intensiv spannmålsodling till odling av vallväxter ( gräs och klöver ) är enligt Christel Cederberg, mat- och klimatforskare, ett av det viktigaste bidragen till att minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser. De två gårdar med köttproduktion som är nämnda i vår artikel är dessutom ekologiska och KRAV-certifierade.
Visst har det betydelse för klimatet vad vi lägger på tallriken och äter vi då kött ska det komma från djur från Sverige och helst från Roslagen.
Vårt öppna landskap som vi har i Roslagen är beroende av att vi har djur som betar och äter av fodret som produceras i Roslagen. Kossornas matsedel består till allra största delen av ensilage, hö och bete. Växande nötkreatur och mjölkkor får även kraftfoder i form av spannmål och när kossan mjölkar som mest toppas ”foderpyramiden” av baljväxter och oljeväxter. Det handlar om att ha en helhetssyn på miljöfaktorer som påverkar vår miljö och vårt klimat. Har vi lantbruk med djurhållning får vi också naturlig gödsel till våra åkrar och behöver inte gödsla med konstgödsel.
Vi är inte emot vegetarisk kost men vet, att för att få en näringsriktig kost ska den kompletteras med baljväxtprotein såsom böner, ärter och linser. Dessa vegetabilier är mestadels importerat och varken sojabönor eller linser odlas kommersiellt i Sverige. För barn och ungdomar är det av stor vikt att de får en allsidig kost. En allsidig kost består av både vegetabilier och mjölk, kött, fisk och ägg. I detta sammanhang kan det vara intressant att veta att 70 procent av det kött som produceras i Sverige kommer från mjölkproduktionen.
I kulturens grundval skriver Alf Henriksson: ”Hela vår civilisation, vilar på kon, vilar på kon, som gör biffar och ost av sin höranson, under det att hon råmar i sorgsen ton.”
Karin Broström c
Berit Jansson c
Åsa Wärlinder c