Debatt

Kogödsel i tanken, infört i NT 9 juni

2009-05-27

Kogödsel i tanken

 

 

Självklart ska Norrtälje vara med på biogaståget. I en artikel tidigare i vår uttalade sig en tjänsteman på tekniska kontoret att biogas var ointressant för Norrtälje kommun. Ska Norrtälje vara en vit fläck på kartan när man vill tanka biogas?

 

Här ska vi naturligtvis vara med. Det är som Reidar Carlsson säger i sin ledare, den 27 maj, en stor möjlighet för landsbygden i Norrtälje kommun.

 

Biogas bildas när organiskt material bryts ner i syrefria miljöer av mikroorganismer och den består av i huvudsak metan och koldioxid. Biogas kan framställas från jordbruksprodukter, gödsel och matavfall. Gasen kan bli till värme, drivmedel och el.

 

Den stora potentialen att öka produktionen finns i lantbruket. Här kan man utvinna biogas och få tillbaks högvärdig gödsel. Vi kan minska metanutsläppen från stallgödsel och avloppsslam samt minska koldioxidutsläppen genom att ersätta olja, bensin och diesel med biogas. Det blir många flugor i en smäll!

 

Flera jordbrukare i en trakt kan samverka om biogasproduktionen. Sådana exempel finns i Västeråstrakten och i Värmland. Här finns EU-pengar att hämta inom landsbygdsprogrammet.

Här kan leaderområdet Utveckla Roslagen och Stockholm Skärgård , UROSS, hjälpa till.

 

Det dröjer säkert innan det är självklart att tanka både bilen och traktorn med biogas, men det första steget måste tas nu.

 

Karin Broström, c

Berit Jansson, c

Kurt Pettersson, c

Åsa Wärlinder, c

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)