Debatt

Gårdsförsäljning av mjölk

2014-04-06

På Centerpartiets distriktsstämma i Stockholms län behandlades en motion från Edebo Centeravdelning som föreslog att upphäva förbudet mot försäljning av opastöriserad mjölk och hantera detta livsmedel som det riskabla livsmedlet  fet Östersjöfisk.

Distriktsstyrelsen föreslog stämman att besluta att bifalla motionen.

Vi, tre damer från Norrtälje Centerkrets med lång erfarenhet av lantbruk, mjölkproduktion och matlagning i storkök, anser dock att det är ansvarslöst att tillåta försäljning av opastöriserad mjölk. Som det nu är får man sälja eller ge bort mindre mängder av opastöriserad mjölk direkt till konsument och livsmedelsverket utreder nu frågan.

Pastörisering innebär att mjölken upphettas till 72 grader och då dör farliga bakterier. Ehec är en tarmbakterie som kan finnas hos nötkreatur och som kan och har infekterat människor. Den kan leda till allvarlig sjukdom med bland annat njursvikt. Den kan smitta genom kontakt med nötkreatursgödsel eller obehandlade livsmedel dvs även genom opastöriserad mjölk.

Centerpartiet vill främja småföretagande på landsbygden och därför ger vi detta förslag till Centerpartiets riksdagsgrupp och partiledning:

Att den landsbygdsföretagare som vill sälja mjölk från sin gård direkt till konsument skall installera en pastöriseringsapparat på gården. Dvs vi vill tillåta gårdsförsäljning av mjölk om den är pastöriserad.

Att dispens kan ges för försäljning av opastöriserad mjölk för tillverkning av ostkaka, kalvdans eller andra mjölkprodukter som upphettas vid tillverkningen.

Åsa Wärlinder, Ingrid Törnqvist och Karin Broström

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)