Debatt

En doft av gödsel...

2013-08-08

En doft av gödsel svävar över Ägnan, Bakägnan och Mariedal. Här gödslas för att få en god skörd av ekologiskt vete nästa år. Ta´t lugnt mina vänner på bygg- och miljöförvaltningen, jag vet att man inte får sprida gödsel i augusti, men det här är i växande gröda. Och kära Jordbruksverk, skördekravet för i år är uppfyllt för arealen då kvigorna har betat vallen i två omgångar. Förfrukten till mitt höstvete är en betesvall med klöver som nu gödslas med koskit från den egna gården från djur som har ätit gräs och ensilage samt lite spannmål från gården eller från de andra gårdarna runt Broströmmen. Här ska plöjas och harvas och i början på september ska vi så höstvete.

När vi hade mottagning av spannmål i silorna nere i hamnen i Norrtälje var det enkelt att odla. På höstarna var det långa traktorkaravaner på väg till hamnen för att lasta av den gyllene säden. Det som skördas på mina åkrar här, ska till Södertälje och jag måste ha en skörd på minst 12 ton om det ska vara värt att hämtas.

Att vara bonde är att ta vara på jordens resurser och det känns trist när man ser bra åkerjord stå med förvuxet gräs och ogräs. Men frågan är hur mycket blir det över när allt är betalt, utsäde, gödselspridning, plöjning, harvning, sådd, ogräsharvning, tröskning, torkning och transport. Det är  bra att EU-stöden finns och till skillnad mot professor Ewa Rabinowicz på SLU tycker jag att mer pengar kan gå till investeringsstöd för att stödja lantbruket och landsbygden. Miljöstöden i den sk pelare två är en ersättning för kollektiva nyttigheter som biologisk mångfald  och attraktivt landskap. Produkter från lantbruket är livsmedel, energi och vackert landskap.

Alla partier verkar nu slåss om landsbygdens röster. Då får ni tillsammans se till att de slantar som inte kunde förhandlas till i Bryssel tas ur den svenska budgeten för att höja konkurrenskraften för det svenska lantbruket.

Skulle det göra större effekt om man spred gödsel någon annanstans? Hur får man Anders Borg att öppna planboken för det svenska lantbruket?

På Mynttorget kanske………

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)