Debatt

Bonden måste tjäna pengar

2014-08-15

Amalia Mattsson, Edebo, frågar i en insändare i Norrtelje Tidning den 5 augusti hur partierna åter ska få liv i vår jordbruksbygd.

Vi i centerpartiet har tagit initiativet till en kostpolicy här i Norrtälje kommun, som ska ligga till grund för hur upphandling av livsmedel till skolor, sjukhus och äldreomsorg ska gå till. Där ska finnas krav på att köttet kommer från djur som är uppfödda enligt de regler som finns i Sverige för djurskydd. Exempelvis att griskultingarna får behålla sin knorr och att våra husdjur inte får antibiotika i fodret, utan bara när de är sjuka och behöver medicineras. Det kommer att bidra till att det blir mer svenskt kött på tallrikarna i skolor, sjukhus och i övrig omsorg.

Men precis som Amalia skriver i sin artikel har vår jordbruksbygd förändrats. Fler och fler ladugårdar står tomma och betande kor börjar bli en raritet. Det är inte så många skördetröskor i gång och incitamentet hos många lantbrukare att ha djur är…..ja, jag har lite djur för att hålla markerna öppna, inte att det här är mitt levebröd och jag vill producera grunden till sunda och goda livsmedel.

Det behövs ett trendbrott och att en ny generation vill satsa på jordbruk och djurhållning i Roslagen. Centerpartiet, med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen, har drivit igenom en extra nationell satsning i det nya landsbygdsprogrammet för primärproduktionen, dvs bondens jobb med jord och djur. Bonden måste tjäna pengar på sitt jobb att se till att du kan välja svensk mat på din tallrik. Väljer vi svensk mat på våra tallrikar ger det också ett öppet och vackert landskap här i Roslagen och i Sverige.

Roslagens åkermark och roslagsbönder behövs nu och i framtiden. Vi har goda förutsättningar att producera både livsmedel och energi. I Roslagen vill vi även fortsättningsvis se ett öppet landskap med böljande sädesfält och betande djur.

Karin Broström, c

Berit Jansson , c

Anders Olander, c

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)