Debatt

Ska vi införa biltullar i Roslagsbro?

2013-08-21

Den svenska jordbrukspolitiken är inte av EU given, skriver Ewa Rabinowicz i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 15 augusti. Inför den nya programperioden 2014 – 2020 är det hög tid att förbättra landsbygdsprogrammet, skriver hon också. Jag kan hålla med om att landsbygdsprogrammet har haft sina brister, men nu bör regeringen ta chansen att förbättra landsbygdsprogrammet. Genom att staten finansierar en större del kan vi bestämma själva vad vi ska lägga pengarna på för att landsbygden ska få ett konkurrenskraftigt näringsliv. Nu stundar budgetförhandlingar och för att kunna behålla landsbygdsstödet på samma nivå behövs ett tillskott på 500 miljoner per år.

Jag är lantbrukare i Roslagen i Stockholms län. Jag har sökt investeringsstöd för bygge av ungdjurstall. Utan investeringsstödet hade inte byggnationen gjorts och mitt lantbruk hade inte varit ett levande lantbruk med djurhållning och olika grödor på åkrarna. Jag anser att investeringsstödet är ett bra stöd för landsbygden då det även gynnar byggföretagen och övriga hantverkare på orten. För att få en livskraftig landsbygd måste vi ha företag som satsar. Ska vi ha produktion av livsmedel, energi och vackert landskap så måste det satsas på lantbruket. Jag föder upp kvigor som ska bli mjölkkor på en granngård. Våra två gårdar ser till att 10 andra gårdar i grannskapet är levande gårdar med foderproduktion och betade hagar. Genom ett leaderprojekt ,Samverkan för bönder runt Broströmmen, har samarbetet bönder emellan blivit mer omfattande, med kunskapsöverföring, maskinsamverkan och kretsloppstänk.

Man får inte miljöstöden bara för att man råkar ha en vacker hage. För att behålla värdet på marken behövs insatser av betande djur. Det behövs stängsel, daglig tillsyn, friskt vatten och djuren ska vara någonstans på vintern. Det här är en tjänst som samhället efterfrågar och som det är svårt att ta betalt för på marknaden. Eller ska vi ha biltullar för att få åka genom det vackra landskapet i Roslagsbro socken?

Vi måste vända trenden. Ge landsbygdsprogrammet möjlighet att göra riktade insatser för att öka lantbruksföretagandet och öka hållbarheten i svensk livsmedelsproduktion. De extra 500 miljonerna behövs.

Karin Broström

Lantbrukare i Roslagen

Antal kommentarer: 1

2013-09-18 18:53:43 - Ullis

Bra skriven artikel. Du har mitt stöd.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)