Debatt

Människor på landsbygden måste vara med och fatta de viktiga besluten

2016-12-30

Nio representanter från Landsbygdspartiet oberoende (9 dec) har reagerat på en debattartikel i Norrtelje Tidning där vi centerpartister (22 nov) anser att landsbygden ska kunna leva av egen kraft. Från Centerpartiet har vi tydligt drivit frågan att Stockholms län har en stor landsbygd och ser med tillfredsställelse på att den regionala utvecklingsplanen (RUFS 2050) har landsbygd och skärgård som tydliga fokusområden. 
Det här handlar inte om drömska tankar om livet på landet, det handlar om politiska beslut som ska göra det lättare att vara bonde, boende och företagare på landsbygden. Det handlar om politiska beslut om infrastruktur och service på landsbygden.
Det vi producerar på landsbygden är livsviktigt för samhället. På landsbygden produceras mat och energi och på köpet ger det oss ett vackert och öppet landskap. Vad vore Roslagen och Södertörn utan jordbruk med betande kor? Det är bönder och deras husdjur som har skapat landskapet. Det är också en förutsättning för närproducerad mat till skolor och omsorg. Vi kan heller inte blunda för att det finns konkurrens och konflikt om markanvändning. Det handlar om bostäder, service och butiker, mark att odla livsmedel och energigrödor på och sparade grönområden. För att lösa dessa konflikter och att bevara god odlingsmark även i Stockholms län behövs en strategi. 
Vi blir konfunderade över att landsbygdspartiet inte verkar tycka om allemansrätten. I Sverige finns en allemansrätt som vi kan vara stolta över. Varför se det som ett hot när det kan bli en möjlighet för företagande på landsbygden?
Men en poäng har faktiskt replikförfattarna, vi kan hålla med om att myndigheter kan vara klåfingriga i sitt utövande. Men vad vill ni i Landsbygdspartiet göra åt det? Naturreservat är, på sina rätta platser, en tillgång för turism och även för företagande på landsbygden. Något som är viktigt för en livskraftig landsbygd. Det viktigaste med alla former av landsbygdsutveckling är dock att människor på landsbygden är med och fattar de avgörande besluten i kommuner, landsting och riksdag som gynnar landsbygden var den än råkar befinna sig. Här kommer Centerpartiet fortsätta att jobba för beslut som ger landsbygden liv av egen kraft.

Gustaf Hemming, C, Landstingsråd

Per Lodenius,  C, Riksdagsledamot

Berit Jansson, C, Norrtälje

Karin Broström, C, Norrtälje

Anders Olander, C, Norrtälje

Ulla- Britt Öhman, C, Haninge 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)