Debatt

Mat, Klimat och Livskvalitet

2009-11-06

Mat, klimat och livskvalitet.

 

Vi läser i tidning och hör på nyheterna att det kastas mat för mångmiljonbelopp. Det kastas fullt ätbar mat från butiker och det kastas mat från kylskåp och skafferier. Det kastas även mat som inte är aptitlig av en eller annan anledning. Detta är en miljöbelastning. All odling och uppfödning av djur påverkar miljön, transporter påverkar miljön och avfallet påverkar miljön.

 

Vi vill lyfta fram matens roll för klimat, miljö och livskvalitet.

 

Vi vill att Sverige ska vara ett Matland även för dem som får sin mat lagad i storkök. Genom goda exempel vill vi flytta matlagningen närmare dem som ska äta maten. Maten ska lagas med omsorg av bra råvaror och köttet ska komma från djur som levt ett bra djurliv.

 

Den 3 november ledde Carola Magnusson, Carolas Eko ett matseminarium i Norrtälje, Hon bedriver flera skolmatsrestauranger i Stockholm.

 

När hon började som ”mattant”, eller ”matmamma” som hon själv vill kalla sig upptäckte hon att genom att laga mat mer från grunden fick barnen både billigare och godare mat. Samtidigt minskade svinnet till ett minimum.

Ali Banzola, kock, i Drottningdals skola, i Roslagsbro håller med.

 

Det är klimatsmart att laga mat från grunden, att inte kasta mat, att ta vara på den mat som inte går åt vid måltiden att bli en ny maträtt en annan dag. Det är också klimatsmart att i så stor utsträckning som möjligt använda närproducerade produkter.

 

Mat är även livskvalitet. Det kan vara dagens viktigaste händelse. Därför är det viktigt att den är aptitlig både för öga och gom.

 

Vi önskar att alla barn och äldre i omsorgen får samma goda mat som i Drottningdal eller i Carolas kök i Stockholm.

 

Därför vill vi att kommunen

  • ser över sin upphandling så att man kan uppfylla de mål som finns i Norrtälje kommuns kostpolicy där det bl a står att ” Måltidsverksamheterna bör i större utsträckning använda ekologiskt och lokalt producerade livsmedel ”
  • ser till att det finns tillagningskök i skolor och äldreomsorg.
  • ser till att köttet kommer från djur som levt ett bra djurliv

 

Inga Pettersson,c,

Karin Broström,c,

Antal kommentarer: 1

2009-11-20 22:06:55 - Karin

Var med på debattsidan i Norrtelje Tidning idag. Skulle gärna vilja ha lite reaktion. Hur gör vi för att få till det med upphandling, konkurrensverk och Matlandet Sverige ?
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)