Debatt

Hallå, Anders Borg!

2014-02-24

Jordbruksindustrin överlever inte , säger Anders Borg, i en intervju i Land Lantbruk. Anders Borg vurmar för gårdsbutiker och det småskaliga. Tyvärr är han inte ensam om att ha denna missriktade inställning till svenskt jordbruk. Skaffa dig en egen bonde är ett uttryck som syns lite då och då i media. Med det menas att du som konsument ska åka ut till ”bonden” och köpa kött, mjölk och grönsaker, gärna billigare än i affären i sta´n. Men ska vi verkligen tillbaks till ett självhushållssamhälle där du ska ha de rätta kontakterna för att kunna köpa din julskinka eller entrecoten till grillen? Visst, för en del lantbruk kan det vara en möjlig väg att gå att vidareförädla själv, sälja köttlådor från gårdens djur mm, men för att försörja en livsmedelsindustri med bra och säkra produkter behövs också proffsiga lantbrukare med goda kunskaper om växtodling och djurhållning som leder rationella gårdar. Sverige har goda förutsättningar för jordbruk med gott om vatten och bra jordar och kan bli en vinnare när det blir klimatförändringar. Som det är nu har vi 6-800000 ha som ligger obrukade. Vi bör utnyttja vår åkerjord på ett smart sätt.

Jag som konsument vill kunna gå till min affär och köpa det jag vill ha, ekologisk treprocentig mjölk från svenska kor, fläskkotletter från grisar med knorren kvar, ägg från höns som man inte klippt näbben på och potatis från svenska gårdar.

Jag som lantbrukare vill ha långsiktiga spelregler hur jag ska sköta min gård och mina djur på bästa sätt. Jag måste tjäna pengar på mitt företagande att producera det som samhället behöver. Mat, energi och ett öppet och vackert landskap.

Anders Borg, använd Landsbygdsprogrammets 32,4 miljarder på ett bra sätt för en fortsatt levande landsbygd med en mångfald av gårdar med klimatsmart produktion av livsmedel och förnybar energi, istället för att tro att skottpengarna från jaktlaget kan rädda landsbygden.

Karin Broström

Bonde med kvighotell i Roslagen

 

Antal kommentarer: 1

2014-02-24 12:32:15 - Susanne

Heja Karin, jag sprider dina kloka ord på FB!
Ha det fint i solen!
/Susanne med hundarna
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)