Debatt

Apropå olaglig mat i våra skolor

2012-12-03

Apropå debatten om att det serveras mat i våra skolor som skulle vara olaglig att producera i Sverige.

Nu har vi möjligheterna att slippa olaglig mat i våra skolor. När kommuner och övriga offentliga myndigheter ska upphandla kan de följa miljöstyrningsrådets kriterier. Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar upphandling. De kan göra det enligt baskraven, som bl a är antibiotika får inte ges till djur i förebyggande syfte, transporter till slakteri får inte överstiga 8 timmar, djur får inte utsättas för onödiga kirurgiska ingrepp.

Det finns också möjlighet att göra tilläggskrav som ekologiskt eller naturbeteskött.

Här har några kommuner gått före och utmanat LOU för den gemensamma marknaden och visat att man kan ställa högre krav på miljö och djurskydd. Det innebär att andra EU-länders djurproducenter kan vara med att konkurrera om de också uppfyller kraven. Och det är väl det vi vill, att djuren även i Europa kan leva ett bra djurliv utan avklippt knorr på svansen för grisarna och att kossor och får har fått gått ute och betat på sommaren.

Och vi vill att barnen i våra skolor ska få god och bra mat tillagade på råvaror som inte är olagliga att producera i Sverige.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)