Debatt

Mena´väl ja´sa gumman....

2015-10-06

Det är kris för mjölkbonden….Det ena snyftreprotaget efter det andra drar förbi i press och sociala medier. Alla vill vara hjältar och hjälpa den stackars bonden. Det är mjölkkrona hit och välmenta råd dit. Det är löften om kreditgarantier och  skattelättnader som egentligen är skattehöjningar. Det är som följande ordstäv som min mamma brukade säga ”Jag mena´ väl ja´, sa gumman när hon pissat på syltan”

 

Det är trångt i mejeridisken. Den lönsamma konsumtionsmjölken med liten förädlingsgrad vill alla mejeriföreningar konkurrera med. Där tränger sig också de egna varumärkena från butikskedjorna in och pressar priset.

En femtedel av den mjölk som kommer från svenska kossor och svenska mejerier blir konsumtionsmjölk och praktiskt taget all konsumtionsmjölk som säljs i Sverige kommer från svenska kor och svenska mejerier.  Ska vi dricka närproducerad mjölk i Roslagen bör vi dricka Arlamjölk som processas i mejeriet i Kallhäll. Där produceras mjölk, filmjölk, grädde och gräddfil. Även ekomjölken från Roslagsgårdar landar i Kallhäll och blir ekologisk mjölk av alla sorter. Mejeriet i Kallhäll förser hela Stockholmsområdet med mjölk . Att bilda en ny förening som ska sälja mjölk till butikerna tycker jag känns tveksamt. Det blir ännu trängre i mejeridisken, ännu större konkurrens och prispress. Att själv ha ett mejeri och sälja kan gå för ett fåtal men är förenat med mycket jobb och kunskap om logistik och försäljning. Det var därför man en gång gick samman i ekonomiska föreningar för att tillsammans få tillgång på den kompetensen. Och även då är man beroende av ett mejeriföretag som hämtar resten av mjölken som Arla gör. Arla hämtar mjölk hos den enda bonden i med 20 kor i Härjedalen och på Rånäs Gård med 200 kor i Stockholms län.

 

Visst har Arla ett ansvar som den största mejeriföreningen. Betalningsviljan är god för världens bästa sportdryck, producerad med djurens bästa för ögonen och som biprodukt får vi ett öppet vackert landskap med biologisk mångfald. Utnyttja betalningsviljan Arla! Varför ska vatten kosta mer än mjölk? Det måste gå att hitta hållbara koncept för att en större del av vad kunden betalar för mejeriprodukterna i butiken ska hamna i bondens plånbok.

Politiker­ - ta den här krisen på allvar. Se till att vid upphandlingar till skolor och omsorgs köps kött och mjölkprodukter med svenskt ursprung. Enas om en livsmedelsstrategi som ökar Sveriges självförsörjningsgrad.

Och jag som konsument vill ha närproducerad mjölk, ost, smör och fil i min butik! Jag är beredd att betala vad det kostar för att korna ska finnas kvar i Roslagen.

 

Karin Broström FU-ledamot i Hushållningssällskapet i ABCD-län

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)