Sluta med att göra kossorna till syndabockar i klimatdebatten.
Här är 10 fakta om kött och klimat.
Källa: LRF syd
• 80 % av klimateffekten orsakas av koldioxid, av det kommer
... 60 % från fossila källor och 20 % från ändrad markanvändning t ex skövlade regnskogar. Av återstående 20 % är 15% metan och 5 % lustgas. Av metanet svara djuren för ca 1/3 eller 5 %.
• 30-40% mer växthusgasutsläpp bidrar det brasilianska köttet med i jämförelse med svenskt kött.
• 15 % kan utsläppen från livsmedel minskas genom att inte slänga mat som går att äta.
• 25-40 % minskar du utsläppen orsakade av köttproduktion genom att välja svenskt kött.
• 32 % av utsläppen i Sverige kommer från inrikestransporter
• 13 % av utsläppen kommer från jordbruket
• 800 mil/år kan du köra på biogasen som kommer från en kossas gödsel
• 40 % har köttkonsumtionen i Sverige ökat med sedan 1990, samtidigt har den inhemska produktionen minskat
• 20 % kan svenskt lantbruk minska sina klimatgasutsläpp med inom 10 år om rätt förutsättningar ges, t ex satsningar på biogas, kväveeffektivitet och förnybara bränslen.
• 11 ton CO2-e per åt släpper varje svensk ut, målet är att minska till 1-2 ton per år. Maten står för drygt 2 ton av hushållens utsläpp på 8 ton. Kött står för ca 0,7 ton av dessa, om man inte räknar in markeffekterna från importerat kött. Godis/läsk står för 0,5 ton.
Ur ett hållbarhetsperspektiv borde vi ha snarare ha fler kor i Sverige. Vi har gott om vatten och vi har bra jordar för att odla gräs som kossan kan omvandla till mjölk, ost och biff.
Publicerad på Norrtelje Tidnings blogg 20130123