Skjut inte budbäraren....

2015-08-01

Det är kris för mjölkbonden. Då skyller vi på ”mejerijätten” Arla. Det är att skjuta budbäraren… som säger att det är för mycket mjölk på marknaden. Nu sänker Arla mjölkpriset igen med 8,9 öre. Jättejobbigt för alla mjölkbönder i Sverige. Inte bara för Arlabönderna. Sänker Arla priset följer de andra mejeriföreningarna med. Det är trångt i mejeridisken. Den lönsamma konsumtionsmjölken med liten förädlingsgrad vill alla mejeriföreningar konkurrera med. Där tränger sig också de egna varumärkena från butikskedjorna in och pressar priset .

En femtedel av den mjölk som kommer från svenska kossor och svenska mejerier blir konsumtionsmjölk och praktiskt taget all konsumtionsmjölk som säljs i Sverige kommer från svenska kor och svenska mejerier.  Ska vi dricka närproducerad mjölk i Roslagen bör vi dricka Arlamjölk som processas i mejeriet i Kallhäll. Där produceras mjölk, filmjölk, grädde och gräddfil . Även ekomjölken från Roslagsgårdar landar i Kallhäll och blir ekologisk mjölk av alla sorter. Mejeriet i Kallhäll förser hela Stockholmsområdet med mjölk . Av resten av mjölken blir 60 % övriga mjölkprodukter såsom ost, yoghurt, smör mm och resten blir mjölkpulver.

 Att bilda en ny förening som ska sälja mjölk till butikerna tycker jag känns tveksamt. Det blir ännu trängre i mejeridisken, ännu större konkurrens och prispress. Och kronan som ICA-butiker på en del orter lockar med ska gå till lokala bönder blir i slutändan en liten fingertutt till bonden och fungerar endast i landsbygdskommuner där man har lokala bönder. Att själv ha ett mejeri och sälja kan gå för ett fåtal men är förenat med mycket jobb och kunskap om logistik och försäljning. Det var därför man en gång gick samman i ekonomiska föreningar för att tillsammans få tillgång på den kompetensen. Man kan ju också vända på det som Väddö Gårdsmejeri, som nu söker en samarbetspartner som vill ta hand om gårdens mjölkproduktion för att själva kunna koncentrera sig på gårdsmejeriet.

Visst har Arla ett ansvar som den största mejeriföreningen. Betalningsviljan är god för världens bästa sportdryck, producerad med djurens bästa för ögonen och som biprodukt får vi ett öppet vackert landskap med biologisk mångfald. Utnyttja betalningsviljan Arla! Varför ska vatten kosta mer än mjölk? Det måste gå att hitta hållbara koncept för att en större del av vad kunden betalar för mejeriprodukterna i butiken ska hamna i bondens plånbok.

Politiker­ - ta den här krisen på allvar. Se till att vid upphandlingar till skolor och omsorgs köps kött och mjölkprodukter med svenskt ursprung. Enas om en livsmedelsstrategi som ökar Sveriges självförsörjningsgrad.

Och jag som konsument vill ha närproducerad mjölk, ost, smör och fil i min butik! Jag är beredd att betala vad det kostar för att korna ska finnas kvar i Roslagen.

Karin Broström,

Bonde med kvighotell i Roslagen

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden