Skitkul på Kvighotellet

Krönika i Land Landbruk den 9 april

2021-04-22

Våren är här. Gödselplattan är full. Men nu bär jorden och vi kan börja gödsla åkrarna.

 

Nu ska det köras dynga. Extra prima ekologisk skit. Här kämpar vi varje dag med att få fram en näringsrik gödsel som ska förbättra mullhalten och främja kolinlagring på jordarna kring Broströmmen. Kvigorna bajsar och kissar, vi skrapar rent liggbås och blandar gödseln med halm och annat organiskt matrial. Sedan skottar vi med lastmaskinen ut det till gödselplattan bakom ladugården.

 

Nu hamnar den gödseln, med Billinges stora lastmaskins hjälp, på Södersunds åkrar där det behövs mer fosfor när det nu har varit vall där i flera år.

 

Göran från Nedernäs ringer och frågar om han får låna vår lastmaskin när han ska lasta skit från Kvighotellet. Självklart. Även åkrarna vid Bottenfjärden ska få ta del av näringsrik gödsel från Kvighotellet. Det ger ekologisk halm tillbaka att bädda med i liggbåsen och spannmål som foder till kossorna i Billinge.

 

Grannen kommer över och frågar om hon kan få en skopa brunnen gödsel och en skopa färsk gödsel till sitt växthus. Gödseln från kvighotellet som legat något år och har brunnit ihop är en populär produkt till de som har trädgårdsland.

 

Stora och små kretslopp. Gödsel från Kvighotellet ger halm tillbaka till strö åt kvigorna och ensilage att fylla foderbordet med samt goda grönsaker från grannens trädgård.

 

Gödsel som enligt ekologiska principer gödslar jorden så mikrolivet lever gott och ser till växterna får sin näring för att växa och må bra.

 

Karin Broström

 

Karins Kvighotell

www.karinskvighotell.se

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)