Den 22 juli 2011

2021-07-22

Kollar i dagboken på Karins Kvighotell...Vad hände den 22 juli 2011

 

Vi har tagit ett par dagar ledigt. Erika och Maria håller ställningarna hemma med kvigor och hundar och hus. Vi åker från en regnig ostkust till en skapligt solig västkust. Jag ska vara med på 4Hs rixstämma i Varberg.

Först gick resan till Hästa 4H-lantbruk där vi hämtade ett tält för lägerdeltagarna från Stockholms län. Fikade i det mysiga caféet i huvudbyggnaden och åkte sedan vidare mot vidare äventyr.

I Norrköping kom vi på att vi i modern tid åkte nästan samma väg som Pip-Larsson gjorde i Kastrullresan. De hade blivit för många och för trångbodda i i sin tvårummare i Stockholm och gjorde i ordning två bryggarvagnar till "50-talshusbilar" som drogs av bryggarhästarna Laban och Lotta. De åkte från Stockholm till moster Bella som hade en mangelbod i Norrköping. Läs gärna boken.

Sitter och diskuterar i förtroenderådet i församlingshemmet då det kommer glimtar från omvärlden att det hänt ett bombattentat i Norge och att någon har skjutit ihjäl en massa ungdomar på ett läger i Norge. Ofattbart, vad är det som händer!? Här sitter vi, 4H-are från hela Sverige, en massa ungdomar som lever lägerliv och ska fatta demokratiska beslut på en riksstämma och hör vad som händer i Norge, där också ett gäng ungdomar har samlats för att leva lägerliv och ha stämma. Någon skjuter vilt omkring sig , ungdomarna flyr i vild panik.

Vi fattar inte att det är sant. Stämningen är tryckt, det känns som om samma sak kan hända här i Varberg också.

Nåväl, vi genomför vårt läger och stämma men våra tankar går naturligtvis till ungdomarna på Utöya. Och vad är det för galning som bara kan komma på att göra något sådant?

Året därpå, 2012, är 4Hs Rixsläger och Rixstämma i Uppsala. Även där ska jag vara med i förtroenderådet och med på Stämman. Jag kommer lite sent på kvällen, det börjar mörkna. Då hörs skott! Hjärtat åker upp i halsgropen….vad är det som händer? Utöya, Anders Behring Breivik, poppar upp i huvudet. Jag kommer fram till paviljongen där förtroenderådet ska hålla till. Smyger in, där sitter de andra lugnt och pratar. Lägret är vid en skjutbana. Därav skottlossningen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)