En doft av gödsel

2015-08-25

En doft av gödsel...

En doft av gödsel svävar över Ägnan, Bakägnan och Mariedal här på gården i Roslagen. Här gödslas för att få en god skörd av ekologiskt vete nästa år. Ta´t lugnt mina vänner på bygg- och miljöförvaltningen, jag vet att man inte får sprida gödsel i augusti, men det här är i växande gröda. Och kära Jordbruksverk, skördekravet för i år är uppfyllt för arealen då kvigorna har betat vallen i två omgångar. Förfrukten till mitt höstvete är en betesvall med klöver som nu gödslas med koskit från den egna gården från djur som har ätit gräs och ensilage samt lite spannmål från gården eller från de andra gårdarna runt Broströmmen. Här ska plöjas och harvas och i början på september ska vi så höstvete.

När vi hade mottagning av spannmål i silorna nere i hamnen i Norrtälje var det enkelt att odla. På höstarna var det långa traktorkaravaner på väg till hamnen för att lasta av den gyllene säden. Det som skördas på mina åkrar här, ska till Södertälje och jag måste ha en skörd på minst 12 ton om det ska vara värt att hämtas.

Att vara bonde är att ta vara på jordens resurser och det känns trist när man ser bra åkerjord stå med förvuxet gräs och ogräs. Men frågan är hur mycket blir det över när allt är betalt, utsäde, gödselspridning, plöjning, harvning, sådd, ogräsharvning, tröskning, torkning och transport. Det är bra att EU-stöden finns och gårdstöden ser till att 17 mjölkgårdar istället för 10 gårdar av de 38 medverkande gårdarna i Sverige är lönsamma enligt Europenan Dairy Farmers (EDF) rapport. Miljöstöden i den sk pelare två är en ersättning för kollektiva nyttigheter som biologisk mångfald  och attraktivt landskap. Produkter från lantbruket är livsmedel, energi och vackert landskap.

Vad händer nu med landsbygdsprogrammet? 36 miljarder är inte småpotatis, hur ska de göra mest nytta för att få ett konkurrenskraftigt lantbruk i Sverige?

Skulle det göra större effekt om man spred gödsel någon annanstans? Hur får man Stefan Löwén och Sven-Erik Bucht att öppna plånboken för det svenska lantbruket?

Man kanske ska sprida gödsel på Mynttorget ………

 

Karin Broström, Karins Kvighotell

Ledamot av Förvaltningsutskottet i Hushållningssällskapet i ABCD-län

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden