Mormor på heltid

2016-05-15

Lilldrängen har åkt hem till Arvika igen. Han har varit här i drygt två veckor. Först tillsammans med mamma och lillebror och sedan en vecka ensam här på gården med mormor och morfar.

Elvin är en riktigt duktig dräng. Vaknar på morgonen med ett soligt leende redo att sätta igång med dagens jobb. Men först en rejäl tallrik med gröt och gårdens sylt. Sedan hoppar han i jobbarbyxorna och knäpper ordentligt spännena på hängslena. Hönsmaten är i ordning och lastas på skottkärran och så plockar vi nata som hönsen tycker är gott. Kycklingarna, tupparna och hönorna låter sig väl smaka av matrester och hönsmat. Och sedan kollar vi om det finns några ägg. Vi har tre hönor och får två till tre ägg om dagen.

Sedan gör vi i ordning lite kornkross till de yngsta djuren i stallet. Det är spännande att klättra inne på logen och mormor sätter igång krossen. Men det roligaste är nog att se till att skottkärran kommer ut. Då måste man öppna dörren som har en hasp, haspa fast dörrarna så att de inte slår igen och sedan ta fram landgången så att mormor kan köra ut skottkärran. Elvins privilegium är sedan att få åka skottkärra ner till ungdjursladugården. Där finns morfar med lastmaskinen och han tar fram en ensilagebal som lyfts upp med en "lyftkran". Lilldrängen hjälper morfar att ta av nätet på balen och mormor med att ge foder till alla djuren.

Därefter gör vi rent och ströar åt de yngsta djuren som fortfarande är inne. Elvin har en egen kratta. En av kvigorna, 1029 Albina, sträcker fram huvudet så att Elvin kan kratta hennes lugg. 

När vi gjort morgonpasset går vi in och äter lite mellanmål och sedan gör vi mat. Elvin sorterar besticken från diskmaskinen.

En tre och etthalvtåring kan göra en massa saker och en skottkärra är bra till mycket. Man kör in äggen med den, man kör in ved, man plockar blommor och gräs och gräslök och mormor kan lägga nässlorna i den när vi ska göra nässelsoppa.

Efter maten är drängen trött och här är det inte kökssoffan som är slafen utan nu vill drängen ut och åka vagn. Först måste vi dock kolla att elstängseltråden är stängd så inga kvigor kan smita ut. Men sedan dröjer det inte länge förrän lilldrängen sover gott i vagnen som vi fått låna av Pelle.

Det är ju en omställning att få jobbet gjort med en liten dräng som sällskap. Men det är nog nyttigt att dra ner på takten, tänka efter vad man gör och se det stora i det lilla. Man får lite nya perspektiv på tillvaron.

Jag hoppas också att Elvin får lite nya perspektiv. Att lära sig respektera djuren och att känna sig nyttig och också få en närmare relation med mormor och morfar. 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden