Hösta

2019-10-22

Hösten är här. En hänförande färgprakt slår emot en när solen bryter igenom molnen. Alla djur är inne i stallet. De sista nio kvigorna som hade uppdraget att städa av det sista gröna gräset på betesmarken fick vandra in den 11 oktober då vi hade besök av studenter från Södertörns högskola. De läste en kurs i mat och miljö och jag berättade om kretsloppet på en gård där också naturvård för biologisk mångfald är en viktig del. Och har man nötkreatur hänger mat och miljö verkligen ihop.

Då är det dags att ”hösta”. Det innebär att stänga av allt vatten till vattenkar, ta in alla elstängselaggregat och frostsäkra alla pumphus och andra vattenintag.

Nya kvigor kommer till Kvighotellet från Billinge. De kommer till en ny miljö och till nya kompisar. Att äta vid ett foderbord är väl ingen konst men några tycker att det där med att välja ett ströat liggbås istället för att lägga sig lite hur som helst är lite knepigt. För det mesta är det de lite äldre kvigkalvarna som har varit ute hela sommaren som är svårast att lära. Därför känns det bra i hjärtat  när man har pysslat och flyttat om, fixat med nackbommen och äntligen ligger hon där och idisslar och verkar njuta av livet, 1237 Mimmi.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)