Närproducerat - från bete till bord

2016-04-16

När man är bonde med djur kan man unna sig lyxen att äta kött från djur från den egna gården. Mina kvigor ska bli mjölkkor på Billinge lantbruk och jag vill förstås att alla ska bli dräktiga och få en karriär som mjölkkor innan den sista resan med slaktbilen till något av slakterierna i trakten. Men några blir inte dräktiga… och då blir den sista resan, resan från Kvighotellet till slakteriet. Då säljer jag dem till Upplandsbonden och köttet från dessa djur kan finnas i din affär under varumärket Svenskt Butikskött, ekologiskt kött från Uppland. Ett par gånger om året gör jag ett sk återtag av ett halvt djur för vårt egna behov av kött och köttfärs. Ett halvt djur ger ca 50 kg köttfärs och ungefär lika mycket i köttdetaljer. Oxfilé t ex är ca 2 kg på ett halvt djur, alltså ca 4 kg på ett djur. Tänk på det nästa gång det erbjuds oxfile´frossa  på restaurangen… hur många djur ? Likaså när kommuner gör konstiga upphandlingar på 2500 kg färskt köttfärs och 500 kg tärnad fransyska.

Häromdagen tog jag upp 1,5 kg Fransyska ur frysen för att göra kalops. Den får tina under natten i kylskåpet och är då lätt att skära i tärningar när den inte är helt tinad. Tärningarna bryner jag i omgångar i gjutjärnsstekpannan och gjutjärnsgrytan. Alltihop läggs sedan i grytan och jag kryddar med salt och peppar och vispar ur stekpannan med lite vatten och häller det i grytan. Sedan får det koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 1 – 1,5 timme. Sedan skalar jag och skivar morötterna och lägg dem i grytan och låt koka ytterligare 10 min och sedan är det lökens tur att bli skalad och skuren i skivor eller bitar och sedan ska det koka i ytterligare 10-15 minuter. Rör sedan ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ned och låt koka i 3-5 minuter.

Jag serverade denna kalops, lagad av kött från kviga som betat i hagarna längs Broströmmen och ätit ensilage skördat på åkrarna i Norrsund eller Södersund, med potatis från Anjous Potatis i Velända och med rivna morötter från Gotland. Skapligt närproducerat. Grytan räcker till flera mål och blir nästan godare och godare. Vill man inte äta kalops i flera dagar går det bra att frysa som matlåda. Och med potatisen gör man som Pierre Anjou skrivit på påsen ” Pierres potatistips – Koka alltid full kastrull så du har kvar potatis att steka”

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden