En söndag i april..

2016-04-10

Efter en natt när många tankar trängts och bråkat i skallen är det skönt att gå den vanliga rundan med Latte. Det är frost i gräset, solen silar ner mellan träden i Stentorpsskogen. Några tranor kikar på oss i Bakägnan och rådjuren betar det frostnupna gräset i  Ägnan. Dimman lättar över skogen och vindkraftverken. Konstiga tankar i skallen flyger sin kos och Latte får vänta utanför stallet när jag gör morgonrundan bland kvigorna. Sen hämtar vi ved och gör en brasa i pannan.

Efter frukost får hönsen mat och VDn hämtar de sista balarna i Södersund. Jag gör iordning havre och kornkrossblandningen till de yngsta kvigorna och sedan serveraras dagens första bal. Lilla 1023 Stella kollar läget. Det är riktigt fint vårväder och efter maten tar vi en promenad med hundarna bort till skogen och betesmarken för att kolla av hur mycket jobb vi måste lägga ner innan vi kan släppa ut lite kvigor. Det börjar grönska och det här första gräset är riktigt gott och näringsrikt för kvigor.

Inspirerad av det vackra vädret spänner VDn traktorn för vedklyvsskruven och klyver ved medan jag tvättar och stryker och städar bort lite hundhår och försöker att inte titta på de smutsiga fönstren som skulle behöva en omgång med trasa och fönsterputs.

Framåt kvällen får kvigorna sin tredje bal och sedan går jag in och gör kvällsmat och lyssnar på Malin Sundins gripande berättelse om att vara mjölkbonde… och att göra ett val…

Jag gjorde mitt val, jag slutade med korna 2005. Min lagård var slut, mina axlar mådde inte bra och jag byggde på mitt ungdjursstall så jag kunde ta hand om kvigorna från Billinge. Jag ångrar inte tiden som mjölkbonde men att ha ett Kvighotell är inte så dumt det heller. Bägge jobben innebär mycket samspråk med djur och natur. Affärsidén med Kvighotellet är att förse Billinge Lantbruk med livskraftiga dräktiga kvigor som ska mjölka bra när de fått sin kalv. Då krävs det att jag har bra foder och bete åt djuren och att jag har bra snurr på att få dem dräktiga i tid.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden