Vad ska vi äta?

2016-03-10

Kommer in från lagårdsbestyren och vi är hungriga. Vad gör man? Kollar i kylen, kollar i skafferiet, ska man ta upp lite köttfärs att tina, eller ska vi ta fisk??? Men vad är det här som ligger på nedersta hyllan i frysen? En matlåda med ”Soppa med rotsaker & tuppbuljong 1 port 20151115”och en fryspåse med  ”Pumpamos 20151103”. Det kanske kan bli något för två lagårdsdrängar som utfodrat rundbalar och skottat gödsel. Jag blandar soppan med pumpamoset i grytan och värmer det på spisen. Javisst blev det gott, tillsammans med ostsmörgås och ett glas mjölk blev det en god och mättande lunch för två lagårdsdrängar.

Tuppbuljongen har sitt ursprung i en ungtupp som kläcktes av en höna våren 2014 och slaktades till påsk 2015. Denna tupp kokades till en måltid och när köttet togs upp ur grytan blev buljongen kvar och den blev stommen till en soppa på rotfrukter.

Pumpamoset har sitt ursprung i vår årliga pumpaodling som vi har vid gamla ladugården. Vi gödslar en bädd där vi sätter ut plantor av Halloweenpumpa, nakenfröig pumpa och squash. Till Halloween gröper vi ut fruktköttet ur en stor pumpa. Det skär man i tärningar och lägger i en kastrull med lite vatten och en rejäl nypa salt. Sen ska det koka under lock i ca 30 min tills pumpans kött är mjukt och börjar fall isär. Häll upp i ett durkslag och låt vattnet rinna av, lägg tillbaks i kastrullen och mixa till mos. Sen hamnade moset i en påse i frysen...

Tuppbuljongen blev som sagt stommen till en rotfruktssoppa och resten som blev kvar hamnade i en matlåda i frysen .....

Recept på Soppa på Rotfrukter 4 port

1 bit rotselleri (100 g), 1 bit kålrot(125 g), 2 morötter, 1 purjolök,1-2 msk smör, 7 dl buljong, persilja, timjan, 2 msk vetemjöl, 5 dl mjölk, salt, svartpeppar.

1. Skala rotsakerna och skär dem i tärningar. Skölj och strimla purjolöken.

2. Fräs rotsakerna och löken i smör i kastrullen några minuter. Späd med buljongen. Låt koka på svag värme i 25 min.

3. Tillsätt persilja och timjan. Rör ut vetemjölet i lite av mjölken. Vispa ner redningen och resten av mjölken i soppan.

4. Låt soppan koka ytterligare 5 min. Smaksätt med salt och peppar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden