20 år med eko..

2016-07-02

Idag firar vi att vi varit ekologiska bönder i 20 år. Den första juli 1996 påbörjade vi karensen för att kunna leverera ekologisk mjölk från vår gård. Då hade vi 20 kor i en långbåsladugård med kvigor uppbundna på den sidan det hade varit häststall en gång i tiden. En omställning var det. Kalvar fick inte vara uppbundna, de nyfödda kalvarna skulle vara hos sin mamma råmjölksperioden och betfor fick man inte använda. På den tiden fick man använda 20% konventionellt foder om jag inte minns fel. 

Blev påmind om detta idag när jag tittade på mjölkpaketet från Arla. Jag tillhörde inte de riktiga pionjärerna men var rätt ensam om att leverera ekomjölk här i trakten och fick motta en del gliringar från grannbönderna om att det skulle gå en egen tankbil till min gård och hämta min mjölkskvätt.

Jag började alltså leverera ekomjölk första januari 1997. Min gammelkossa 218 Pärlan hade bekymmer med att hon inte fick sin betfor som hon brukade efter kalvningen. Det var en liten ko med mycke juver och hade svårt med energibalansen efter kalvningen. 

Kvigor under 20 månader fick inte vara uppbundna så det blev till att bygga stall för dem. Och det blev början till Karins Kvighotell. 

Egentligen är inte omställningen till eko så stor om man har mjölkkor. Ser man till att djuren blir goda grovfoderomvandlare och ser till att ha bra vallfoder så mjölkar ekokorna väldigt bra. Vallfodret kan bli väl så bra om man odlar ekologiskt men en ekologisk vall är beroende av att det finns klöver i den och blir därför inte så långlivad. Det gäller bara att få tillgång till grovfodret. Då för 20 år sedan när jag skulle se till att skörda allt mitt ekologiska foder på mina egna åkrar var det vissa år jobbigt att få ihop det. Jag vet att jag något år fick köpa dyra ekologiska balar från Enköping.

Numera har jag samarbetsavtal med andra gårdar för att få ihop mina 600 balar per år som går åt till mina 85 kvigor. Mina kvigor går i lösdrift och går på bete stor del av året. De är här ca 1,5 år innan de åker hem till Billinge och fortsätter sitt liv som ekologiska mjölkkor och ser till att dessa paket med världens bästa sportdryck finns i din butik.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden