Min lilla Viva

2020-09-17

 

Laban och jag går vår vanliga morgonrunda. Mitt på Framägnan ligger en svartvit kviga. Det är 1271 Vivan. De andra skymtar där borta i Bakägnan. Det är inte riktigt normalt att en kviga ligger ensam på ett gärde. Vi går fram och kollar läget, hon reser sig lite mödosamt och ser inte ut att må riktigt bra. Jag ringer efter min VD, vanlige drängen, för nu måste vi fösa henne över vägen och in i kvigstallet och det blir nog lite kinkigt om det är bara Laban och jag. Det går lätt att fösa henne över vägen och  in henne i stallet och det är bra att VDn är med så vi kan stänga efter oss för nu kommer förstås hela kviggänget och hänger på.

Jag tar tempen på henne och hon har 39,7. Hon har en infektion i kroppen. Jag ser att en juverfjärdedel är svullen och när jag känner på den är den hård. Det blir till att ringa efter veterinär.

Veterinären kommer och tar ett prov som ska analyseras, men vi tror bägge att det är en juverinflammation som kallas flugmastit eller kvigmastit och att hon behöver penicillin för att bli bra.  Det vetenskapliga namnet är pyogenes. Nu får hon vara inne och bli ompysslad och bli medicinerad i åtminstone sex dagar. Jag försöker mjölka ur så mycket var som möjligt ur spenen och masserar med kamfer. Laban tycker att det är spännande att vara med i ladugården och gör sin plikt att fösa fram henne till foderhäcken när det är dags för att mjölka ur och att få spruta. De första dagarna är hon väldigt trög att få upp och att få att fram till foderhäcken. Hon verkar vara stel i hela kroppen. Dag tre piggnar hon till och går obesvärad när Laban föser henne och hon äter kraftfoder och ensilage med god aptit. Hon börjar nog också känna sig lite ensam och råmar efter sällskap när hennes kompisar, småkvigorna som kan gå ut och in i stallet, är ute och betar gräs. Vi avslutar penicillinbehandlingen men jag fortsätter att mjölka ur var ur spenen några dagar till. Hon har ingen feber och äter med god aptit så nu får hon gå över till den andra sidan på kvigstallet och  får sällskap av småkvigorna som kan gå in och ut och äta vid foderbordet inne eller vara ute och beta gräs.

Vivan är dräktig och ska kalva i april nästa år. Vi får hoppas att inflammationen i den här juverfjärdedelen kommer att läka ut ordentligt så att hon kan ge mjölk i alla fyra spenar när den dagen kommer.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)