Morgon på Kvighotellet

2020-04-16

Morgon på Kvighotellet

 

En hundnos nosar mig i armhålan. Det är dags att stiga upp tycker Laban. Javisst är det dags att stiga upp, morgonsolen lyser in genom sovrumsfönstret, det är ljust ute. Av med min perfekta nysydda pyjamas med motivet Kött från Roslagen på skinkorna och på med långkalsonger och tröja. Nere i köket väntar två hungriga katter på ett litet morgonmål och Laban vill gå ut. Laban springer ut och inspekterar lagårdsbacken och sedan går vi ner bakom vedboden för en liten morgonrunda. En hare springer upp framför nosen på Laban. Han försöker runda den på riktigt vallhundsvis men stannar när jag ropar stanna och kommer tillbaks i full galopp när jag ropar på honom. En riktigt duktig hund, det är vad det är, våran Laban. Sen nosar han lite här och där, kissar lite här och där och hittar ett bra bajsställe innan det är dags att gå in till katterna igen.

 

Jag sätter igång en brasa i pannan. Ser till att det är ordentlig fart i pannan så pannan blir varm tills jag kommer in igen och kan lägga in mer ved och lägga ut så att det blir värme på elementen. Nu får Laban stanna inne och jag går ner för morgonkollen i kvigstallet. Idag ska en kviga semineras och vi ska passa på att dräktighetsundersöka fem kvigor. Snart är det utsläpp av djur och en flock ska vara i på betet ner mot Broströmmen vid Brotorp och njuta av en riktigt skönt sommarlov innan jobbet börjar som mjölkkor på Billinge till hösten. Då vill jag veta att de är dräktiga innan vi släpper dem till Brotorp. För att det ska fungera smidigt med de djur som ska dräktighetsundersökas behöver jag flytta om dem lite grann. Det är enklast att göra det på morgonen när det är lugnt i stallet och jag gör det helst ensam, i samspråk med djuren. 1244 Stella är lite egen av sig. Hon hamnar ofta framför liggbåsen när hon reser sig och sedan vill hon bli hjälpt att komma därifrån. Nu föser jag henne försiktigt bakåt i liggbåset och föser över henne till de lite yngre kalvarna där det finns möjlighet att låsa fodergrindarna så att hon står still när vi ska dräktighetsundersöka henne. 1239 Zenta och 1248 Iris får knalla över till Lyxsviten på Kvighotellet där det finns två liggplatser och också möjlighet att låsa fast dem så de står stilla vid dräktighetsundersökningen.

 

Sen är det utfodring av djuren. Jag kör fram en ensilagebal med Weidemannen, vår röda lastmaskin, hissar upp den med eltelfern och rullar ut den på foderbordet. Smaskens tycker kvigorna och snart hörs det mysiga mumsandet av vallgräset. Då är det dags för mig att gå in och äta frukost och sedan vara med på ett Webbinarium om hur små producenter kan komma in med sina produkter i ICAs hyllor. Jag får överlämna jobbet med att skrapa ner skit och ströa till min VD (Vanliga Dräng ) och kofösarhunden Laban.

 

Hinner lagom med att vara med på Webbinariet innan Jenny på Växa dyker upp och jag kan serva henne så hon kan seminera 1255 och dräktighetsundersöka de andra kvigorna. Och det blir Bingo!

Alla fem kvigorna är dräktiga!

 

Då är det bara att spola av kofösarhunden och gå in och äta lunch. Det var den morgonen och förmiddagen på Kvighotellet en dag i april.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)