Sista sommaren med gänget

2022-07-15

Flytten till det blå huset närmar sig och datumet då de nya ägarna till gården flyttar in är snart här. Dags att säga hejdå till både hus och hem, att tänka nytt, sörja och se nya möjligheter. Ännu några veckor har jag uppdraget att se till mina vänner kvigorna på Kvighotellet.

 

Dagen börjar med att Laban och jag tar en promenad längs byvägen för att kolla att elen går fram i stängslet ner mot byn. Jag njuter av den biologiska mångfalden längs vägen med Älggräset, Mjölkörten , Ängshaverroten som bara blommar på förmiddagen, den stora Strättan och den Svenske Soldaten ( Natt och Dag ) som vaktar dikeskanten vid Stentorpsskogen. Laban, han skiter i det.

 

Sen räknar vi kvigor, 20 st ligger vid vattenbaljan vid den stora eken i Ägnan. 27 ligger bakom stallet och idisslar. Vi kollar att alla verkar må bra och om någon är brunstig och ska semineras. Jag kollar därbak på kvigor som har seminerats de senaste dagarna och ser en blodflytning på Frida som jag seminerade igår morse. Då finns en förhoppning att hon blir dräktig och blir mjölkko på Billinge Lantbruk frampå vårkanten 2023.

 

Efter frukosten väntar cykelutflykten till 5 kvigor som är vid torpen och till Brotorp där det också är 5 st som ser till att den biologiska mångfalden och det öppna roslagslandskapet bevaras. Jag ser till att det finns vatten och har en liten pratstund för att se att de mår bra. Jag plockar bort några fästingar och kliar kvigan Iris i luggen. Idag är det lite svalare väder och det tycker kvigorna är skönt.

 

Men vad gör man sen då, när man inte har några kvigor att se till och klappa om ? Ja, vem vet...dels har jag tagit ett uppdrag att hjälpa ungdomar (alltså inte unga kossor ) att utveckla föreningen 4H och 4H-gårdarna som jag en gång på 1970-talet var med och startade och sedan funderar jag på att skriva en bok om hästflickor och kopigor. Jag vet hur mycket det betyder att ha samspråk med djur och vill också förmedla vilken ömsesidig nytta vi har av varandra, våra husdjur och vi människor.

 

Sen har vi ju våran Laban, som också kommer att sakna samvaron med kvigorna, men vi får väl hitta på andra skojiga saker att göra tillsammans.

Antal kommentarer: 1

2022-07-15 18:42:32 - Väinö Husgafvel, vaino.husgafvel@gmail.com

Lycka till med det blå huset. Precis som i blå hallen, kan ni ha fest hur ofta som helst (flower)(inlove)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)