Ett stort innanlår...

2020-02-10

Det är dags att rensa frysen. Den behöver avfrostas och rengöras för att ta hand om nytt kött för trevliga middagar framöver. Det nötkött som finns kvar har nu legat nästan ett år i frysen. Men vad gör man med med 3,15 kg innanlår i en stor djupfryst klump?

Då är det dags att sätta på sig husmorsdressen. Huckle och förkläde på, och kolla den gamla kokboken.

Jag börjar med att tina köttbiten. Efter ett dygn i verandan går den skapligt att skära i skivor. Så första steget är att skära några skivor som blir till biffar till VDn och mig som jag steker i stekpannan. Min bästa gjutjärnsstekpanna...

Sen får köttet tina lite till så att jag kan skära lagom stora tärningar som blir stomme till köttgrytor. Dom bryner jag och kokar i ca 1 timme på spisen i min gjutjärnsgryta. Grytan får kallna under natten i min veranda. Nästa dag tar jag och lägger lagom många köttärningar i en kastrull, lägger i skivad morot och palsternacka samt tärnad rotselleri och låter det koka nån kvart till och då slänger jag i lite djupfrysta ärter. En god köttgryta för två personer blev det. Resten av kötttärningarna fryser jag ner så blir det stommen till nya köttgrytor när man snabbt vill ha lite mat på bordet.

Men så blev det ändå drygt ett kilo innanlår kvar. Den steken lägger jag i min gamla rostfria mjölkhämtare och gör en lag av äppelmust från Getingarne, rapsolja från Vitsjökroken, lite lök och krydddor. Den lagen häller jag över steken i mjölkhämtaren och nu ska den stå och marineras i 2-5 dagar i verandan. Sen ska den stekas och bli en god söndagsmiddag i salen på söndag då vi ska fira VDns födelsedag.

Det var sagan om ett innanlår...Snart fyller vi frysen igen med gott kött från djur som levt ett bra djurliv här i Roslagen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)