Semester

2021-06-30

På semester. Vi drar mot norr. Släppa taget och lämna över. Småkvigorna ska gå på bete på andra sidan vägen i Björkbacken, Ägnan, Bakägnan och Mariedal. I sista stund transporteras rishögar bort och vattenkar ställs i ordning. Det verkar som kvigorna finner sej tillrätta. De ligger i skuggan av hasselbuskarna under stora eken och betar gräset både i Björkbacken och på betesvallarna. Lilla Lilja , fjällkokvigan och hennes jämnåriga kompisar får flytta till de större kvigorna som går på betesmarken norr om kvigstallet. Grannar är vidtalade att kolla vatten och räkna kvigor. Billinge har bakjour om det händer något. Kattvakt bor i huset. Vallhunden Laban flyttar till barnbarnen i Uppsala.

Vi drar, som sagt norrut. Till vår Linnea Borealis, nordliga Linnea. Jämtland är numera hemvist för henne och hennes familj. Här är hon hemma, här har hon familj, svärföräldrar och bra jobb på Östersunds kommun. Å, så är ju pojkarna här. Elvin som läser högt för mormor hur vattnet kommer från Storsjön och hur det sedan renas eller hur internet fungerar. Det ska vara komplicerade böcker man ska läsa ur tycker han så man lär sig nya saker. Å, sen så är det Tobias, filosofen, som försöker förklara Mine Craft och Pokemon för mormorn. Men bägge pojkarna är också väldigt praktiska och uthålliga och styr farfars flotte med bravur och cyklar flera kilometer till badet i Lillsjön. Spela krocket med morfar och pappa är också kul. Särskilt om man vinner.

 

Ute på tunet svärmar Sjösandssländor. Sländor som lever i sanden på sjöbottnen i flera år för att sedan komma till ytan för att kanske bli uppäten av en fisk eller får chansen att svärma. Kallas för rock, säger Elvin och Tobias farfar som har fiskat och haft sländan som bete.

 

Är man i Jämtland mitt i sommarn besöker man gärna en fäbod. Så gjorde vi också och åt kolbullar på Lillsandsvallen. Inga kor på vallen, dock, och har inte varit på många år. Tankarna gick till Lilja, fjällkokvigan därhemma. Men hon trivs nog rätt bra med sina bruna och svarta kompisar därhemma. Snart styr vi kosan hem igen, men först ska vi besöka gårdsbutiken vid Länsmansgården. Jämtland är fortfarande ett landskap med gårdar med mjölkkor fast det är nog inte så många kor som är på fäbod på sommaren.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)