Min ko ska ha roligt..

2015-08-05

Min ko vill ha roligt skrev Astrid Lindgren och Kristina Forslund inför den nya djurskyddslagen som kom 1 juli 1988. Mina kvigor vill också ha roligt och är här på mitt Kvighotell för att förbereda sig för jobbet som mjölkkor på Billinge Lantbruk.

Vitsen med ett kvighotell är att kvigorna ska bli dräktiga och få en kalv för att sedan bli mjölkkor. Kalvarna kommer hit när de är ca 6 månader och vid ca 15 månader så insemineras de. De är dräktiga ca 9 månader och senast en månad innan kalvningen åker de tillbaks till Billinge för att lära sig mjölkkorutinerna.

Mina rutiner här på gården är att tidigt på morgonen gå en sväng på betet för att kolla om någon kviga är på gång i brunst. Då rider de på varann, är lite extra på och ofta också extra keliga mot mig. Idag var den lilla brunvita 953 brunstig och då kollar man sin app i telefonen....mycket riktigt där står det att hon var brunstig för 20 dagar sedan så intervallet stämmer. Så då planerar jag att till kvällen ska hon in i stallet och semineras med en utvald tjur som heter Lucky.

Annat var det när min mamma var liten...då ringde man till Tjurföreningen, och sedan fick min mamma eller någon av mina mostrar hjälpa morfar att fösa kossan till Eneby eller Kullsta. Min moster Maj trodde absolut att en telefon hade man bara för att man skulle ringa till Tjurföreningen.

Då på trettitalet då ringde man i telefonen, nu kollar man appen i telefonen.

Kossan på trettiotalet i Norrsund blev mjölkad i kofållan där mina kvigor står och trängs för att vara den utvalda som faktiskt får komma in i stallet.

Jag tror att både kossan då och kvigan nu har rätt roligt....

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden