Kvigor hit och kvigor dit. Dräktiga kvigor ska göra nytta som naturvårdare på Eke eller i Brotorp. Unga kvigor ska beta nere vid Broströmmen vid Hov. Och kvigorna härhemma som ska semineras i sommar ska se till att betesmarkerna här i Norrsund hålls i hävd. Det är ett pusslande. Jag känner mig som en liten Karin som lekte lagård med grankottar.
Det är viktigt att planera så att vi inte behöver åka med högdräktiga kvigor från den här sidan av Broströmmen till Billinge när bron över Broströmmen är stängd….då blir det långa omvägar ..Så de sju kvigor som betar bland kattfot och blå viol vid Brotorp beräknas nedkomma med sina kalvar i november och december. De kvigor som ska kalva innan dess får vara naturvårdare på Eke gård i sommar. Vi prioriterar att våra djur betar där det har varit kossor som betat ängarna i århundraden.
I måndags fick 19 unga kvigor åka i Uffes kärra till sommarbete i Hov. Går du eller cyklar Roslagsleden i sommar träffar du unga kvigor som betar ängarna ner mot Broströmmen och sju kvigor som i vinter börjar sin karriär som mjölkkor på Billinge Lantbruk, vid bron över Broströmmen med utsikt över Roslags-Bro kyrka.
Nu är sex unga kvigor kvar härhemma nedanför gården och det är två Brunettor, en liten Krona, en Stella, en Iris och en liten Rut. Planen är att de ska hjälpa till att hålla hagarna vid Färsna i hävd. Hagarna där en gång Calle och Esbjörn Wahlgrens kossor betade. Nu ska de vara en del av 4H-s pedagogiska djurverksamhet. 4H-gården ska vara ett skyltfönster för svenskt lantbruk och svensk mjölkproduktion. Och dessa kvigkalvar med poetiska namn ska bli duktiga mjölkkor på Billinge Lantbruk om cirka 1 och ett halvt år.