Vatten, vatten bara vanligt vatten

2020-11-16

Grannen ringer. - Du Karin, vi har inget vatten. Okej jag går ner till pumphuset och kollar. Förhoppningsvis är det bara en propp som gått, men, men. Vi är flera som är beroende av vattnet från borrhålet på betesmarken. Fyra hushåll och ett Kvighotell. Och det är 80 kvigor i kvighotellet som dricker en hel del vatten.

Det är ingen propp som gått. Jag ringer till min närmsta granne som är elektriker och frågar om han finns i närheten och kan hjälpa mig då någonting har hänt i med vattenpumpen. Han är i Norrtälje och handlar men lovar att komma hem så fort han kan. De andra grannarna hör också av sig att det inte finns något vatten. Göran och jag felsöker och kommer fram till att pumpen i borrhålet har pajat. Jag kontaktar bästa rörmokaren Peter och han lovar att komma med en ny pump i morgon på morgonen.

Då är det nästa problem som ska lösas. 80 kvigor behöver ha vatten innan läggdags. Jag tar in ett 400 liters vattenkar i en tom box. VD:n hämtar slang och grannen, elektrikern, donerar vatten ur sitt borrhål till kvigorna på kvighotellet. Sedan börjar ”kvigflyttarlogistiken” ….Först får småkvigorna längst bort gå längs gången framför liggbåsen till boxen med vattenkaret. Lite fundersamma vad det här är för äventyr men är lite törstiga så alla dricker. Tillbaks med dem och sedan är det nästa avdelning på 8 kvigor som får dricka och tillbaks med dem och sedan de sista 10 på den gamla sidan av stallet. Men sedan är det slut i karet så vi får be Göran att fylla på. Vi passar även på att fylla på några andra byttor så vi har 100 l till att bjuda på. Det tar lite tid att fylla 500 l vatten med 100 m trädgårdsslang. Sen var det dags för kviggänget på andra sidan foderbordet att erbjudas vatten. Där föste vi bort alla från foderbordet och tog över 6-7 kvigor i taget för att dricka. Sedan fick de gå tillbaka till foderbordet för att äta ensilage. Vi fick fylla på vattenkaret en gång till, sedan var alla druckna och belåtna.

Sedan var det bara att snubbla i säng med vatten i dunk från grannen att tvätta sig i och vatten i flaskor för kaffevatten och grötkok i morgon bitti och hoppas på att vi får en pump som fungerar i morgon. Gå på dass mitt i natten kan ju faktiskt vara riktigt mysigt som omväxling men inte alla dar.

På morgonpromenaden med hunden ser jag bilar på betesmarken. Rörmokaren är på plats. Men det är lite bekymmersamt. Den gamla pumpen fick de upp men den nya går inte ner i borrhålet! Efter lite dividerande hit och dit hittar vi en lösning med en mindre pump. Jag går hem och äter frukost och eldar i pannan. Sedan går jag ut för att fodra djuren. Den här gången får inte min följeslagare hunden Laban följa med då jag inte har något vatten att duscha av honom med.

Tomt i alla vattenkoppar….Men slurp, slurp en kviga dricker ur en vattenkopp ! Och vattenkoppen på andra sidan är full ! Åh, vilken lättnad ! Bästa rörmokarn och bästa medhjälparna !

Vilken njutning att bara vrida på kran och få vatten. Men vi fixade att djuren fick vatten och får ta oss en funderare på hur vi kan lösa det framöver. Det handlar om krisberedskap.

 Trängsel vid vattenkaret

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)