Oxveckorna har börjat. Men det börjar ljusna, det blir inte mörkt klockan tre på eftermiddagen. Nån timme till ljus har vi fått sen i julas. Allvaret börjar, med möten och planering. Kvigorna ska ha sin skötsel, uppdragen man har ska genomföras. Staffan Stalledräng med sina fålar fem får flytta ner i kökssoffan till nästa jul. Kossornas chokladstall är uppätet så de får flytta till köksfönstret och vänta in våren. Julskinkan är uppäten så då får det bli klimatsmart oxkött istället. Nja, det är ju inte kött från oxe förstås utan från en kviga som har varit på kvighotellet och under några somrar betat på ängarna runt Broströmmen och sett till att mandelblom, kattfot och blå viol har fått chansen att växa. Så gårdagens ungsrostade rödbetor med äpplen som i går serverades till sista skinkan fick i dag tjänstgöra som tilltugg till några biffar.
Resten av innanlåret har blivit köttgryta som ska serveras nästa lördag.
För att få lite fart på våren får kossorna i fönstret sällskap av ärtor som ska bli goda ärtskott. Här finns inga vildsvin eller duvor som kan äventyra skörden. Du gäller det bara att vattna lagom så finns det närproducerade ärtskott att äta till köttgrytan.