Med utsikt över Norrtälje

2015-07-16

En semesterdag på hemmaplan kan man väl unna sig när äldsta dottern med familj är på besök. Det är mulet och regntungt så badet får bli i det nya badhuset i Norrtälje i stället för i Broströmmen ellervid Uddeboö i Gillfjärden. Vi har verkligen fått ett fint badhus i Norrtälje, fast jag saknar siluetten av det gamla badhuset nere vid ån...hade jag fått bestämma hade det fått varit kvar och blivit ett kulturhus av något slag.

När vi ändå är på Södra Berget äter vi lunch på Bergstugan. Vi ser Norrtäljeviken, inloppet till hamnen, där vi på 1960-talet kunde se ålandsfärjorna Skandia och Nordia komma ihamn. Vi ser resterna av silotornen i hamnen. Silotornen som minner om Roslagen som jordbruksbygd där traktorkaravanerna med sädeslass var långa längs vägarna vid skördetid. Då det kändes rätt att odla för brödföda och foder till djuren.

Nu pratar alla om närodlat och hembakt och hemlagat men hur blir det i praktiken. Det ekologiska vetemjölet du köper på Coop är inte från Roslagen, det är inte ens från Sverige. Köttbiten du handlar som det står naturbeteskött på kommer från Argentina och djuret har knappast gått på pampas i sitt liv. Däremot är det högst troligt att mjölken med Arlakon på som du handlar på exempelvis, Norrköp eller Flygfyren, kommer från någon av gårdarna i Roslagen och den har förpackats på mejeriet i Kallhäll.

Hemma igen efter en semesterdag i Norrtälje. Nostalgi med en tallrik filmjölk och en messmörsmacka. Messmörsmacka det är grejer, tycker jag och Elvin....

Antal kommentarer: 1

2015-07-17 06:50:48 - Erika

Vad trevligt med lite närsemester!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden